Robot se sestaví sám

6.4.2019
Citace:
Shuguang Li et al., Particle robotics based on statistical mechanics of loosely coupled components, Nature, volume 567, pages 361–365 (2019), DOI: 10.1038/s41586-019-1022-9
Zdroj
Segmenty po spojení vytvoří funkčního robota, foto Felice Frankel.

Robot neomezené velikosti může vzniknout spojením stejných jednoduchých součástí. Jak vidíme na obrázku, jde o segmenty válcového tvaru, které obsahují baterii, motorek, fotobuňku, jednočipový počítač a komunikační jednotku. Seshora po obvodu najdeme zařízení zvané Hobermanův létající prstenec (Hoberman Flight Ring). Jak vidíme na videu, jde o do kruhu sestavené malé panely, které lze roztáhnout a stáhnout. Na každém panelu jsou zabudovány dva magnety, které slouží ke spojování segmentů do větších celků.

Prof.Daniela Rus z MIT popisuje možnosti nového zařízení: „Samotný segment je nepohyblivý, ale když se spojí s ostatními, najednou může prozkoumávat svět a zvládat složitější akce. Pomocí těchto univerzálních segmentů vzniklý robot může nabývat různých tvarů, přeměňovat se, pohybovat a reagovat jako celek. Jak ukázaly naše experimenty, může se pohybovat za světlem. Jde o velmi šikovné zařízení.“ Pohyb složeného robota za světlem najdeme na tomto videu.

 
Odeslat komentář k článku "Robot se sestaví sám "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Robot se sestaví sám " e-mailem

Diskuse/Aktualizace